Efektet anësore të Botox: Ajo që duhet të dini

Efektet anësore të Botox: Ajo që duhet të dini

përmbledhje

botox (onabotulinumtoxina) është një ilaç me recetë me emër markë. Miratohet nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të:

 • Trajtoni disa lloje të fshikëzës tepër aktive tek të rriturit e caktuar
 • Trajtoni hiperhidrozën e rëndë axillary në të rriturit
 • < Li> Trajtoni dystonitë e qafës së mitrës tek të rriturit

 • Trajtoni strabismusin tek të rriturit, si dhe fëmijët e moshës 12 vjeç dhe më të vjetër Fëmijët e moshës 5 vjeç e më të vjetër
 • Trajtoni blepharospazëm (ndezje të pakontrollueshme) të lidhura me dystoni, tek të rriturit, si dhe fëmijët e moshës 12 vjeç e më të vjetër Moshat 2 vjeç dhe më të vjetër
 • Parandaloni dhimbjen e kokës të shkaktuara nga migrena kronike (afatgjatë) tek të rriturit
 • Përbërësi aktiv: onabotulinumtoxina
 • Klasa e drogës: Neurotoksina
 • Forma e drogës: Zgjidhje e lëngshme e dhënë nga injeksioni intramuskular, intradermal ose intradetrusor

Si ilaçet e tjera, Botox mund të shkaktojë efekte anësore. Lexoni më tej për të mësuar në lidhje me efektet anësore të mundshme të zakonshme, të buta dhe serioze.

Ky artikull përqendrohet në përdorimin mjekësor të Botox, jo përdorimin e tij kozmetik. Ju mund ta shihni këtë artikull për detaje rreth Botox Kozmetik.

botox mund të shkaktojë efekte anësore të caktuara, disa prej të cilave janë më të zakonshme se të tjerët. Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë ose javë. Por nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Këto janë vetëm disa nga efektet anësore më të zakonshme të raportuara nga njerëzit që morën Botox në provat klinike. Këto efekte anësore mund të ndryshojnë në varësi të asaj gjendje që droga po përdoret për të trajtuar. (UTI)

 • Mbajtja urinare (telashe boshatisja plotësisht e fshikëzës)
 • siklet ose dhimbje gjatë urinimit
 • efekte anësore më të zakonshme te njerëzit që marrin botox Për hiperhidrozën axillary përfshijnë:

  • djersitje të tepërt në zona të ndryshme nga underarms
  • dhimbje të fytit
  • Simptoma të ngjashme me gripin, siç janë ethet, të dridhura, dhimbje koke, ose dhimbje trupi
  • dhimbje ose gjakderdhje në vendin e injektimit (shiko "specifikat e efektit anësor" më poshtë)

  efekte anësore më të zakonshme në njerëzit që marrin Botox për dystoni të qafës së mitrës Përfshini:

  • siklet ose dhimbje kur gëlltitet Specifikat "më poshtë)
  • Dhimbje koke (shiko" specifikat e efektit anësor "më poshtë )

  Efektet tek njerëzit që marrin Botox për mosmbajtjen e urinës të shkaktuara nga një çrregullim neurologjik përfshijnë:

  • UTI
  • Mbajtja urinare

  Efektet më të zakonshme anësore Në njerëzit që marrin Botox për blefarospazëm të shoqëruar me dystonia përfshijnë:

  • Qepallat që bien
  • Sytë e thatë
  • Inflamacioni i syve (dëmtimi dhe ënjtja)

  Efektet anësore më të zakonshme tek të rriturit që marrin Botox për spazëm të fshikëzës përfshijnë:

  • dhimbje në ekstremitetet, siç janë duart ose këmbët

  Efektet anësore më të zakonshme tek fëmijët që marrin Botox për spazëm të fshikëzës përfshijnë:

  • Infeksionin e traktit të sipërm të frymëmarrjes (shiko "Specifikat e Efektit Side" më poshtë)

  Efektet anësore më të zakonshme në njerëzit që marrin Botox për migrenë kronike (afatgjatë) përfshijnë:

  • dhimbje në qafë
  • Dhimbje koke (shiko "specifikat e efektit anësor" më poshtë)

  Për më shumë informacion në lidhje me kushtet që Botox mund të përdoret për të trajtuar, shiko këtë artikull. Efektet e buta anësore të Botox

  Efektet e buta anësore mund të ndodhin me përdorimin e Botox. Kjo listë nuk përfshin të gjitha efektet anësore të mundshme të raportuara me ilaçin. Për më shumë informacion, mund t’i referoheni informacionit për përshkrimin e Botox. Për shembull, dikush që merr Botox për migrenë kronike (afatgjatë) nuk ka gjasa të ketë efekte anësore që lidhen me fshikëzën e tyre ose aftësinë për të urinuar. >

 • kollë
 • Sytë e thatë
 • Goja e thatë
 • Qeponat e qepura
 • dhimbjet e muskujve
 • Dhimbja e qafës
 • Djersitja e tepërt në zona të ndryshme nga Underarms
 • Sikleti ose dhimbja gjatë urinimit
 • dhimbje në ekstremitetet tuaja, siç janë duart ose këmbët tuaja
 • Dobësia e muskujve pranë vendit të injektimit
 • Infeksioni i traktit urinar*
 • Këto efekte anësore mund të jenë të përkohshme, që zgjasin disa ditë ose javë. Por nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë, ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Gjurmët dhe rishikon efektet anësore të ilaçeve. Nëse zhvilloni një efekt anësor ndërsa merrni Botox dhe doni të tregoni FDA në lidhje me të, vizitoni Medwatch. >

  Efektet anësore serioze të Botox

  Botox mund të shkaktojnë efekte anësore serioze. Lista më poshtë mund të mos përfshijë të gjitha efektet anësore serioze të mundshme të drogës. Për më shumë informacion, mund t’i referoheni informacionit për përshkrimin e Botox. Nëse efektet anësore duken kërcënuese për jetën ose nëse mendoni se keni një urgjencë mjekësore, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale. >

 • Ulçera e kornesë (një dhimbje e hapur në kornea tuaj, e cila është mbulesa e qartë mbi pjesën e përparme të syrit tuaj).* Simptomat mund të përfshijnë:
  • Vizion të paqartë
  • Ndjenja se diçka është në syrin tuaj
 • Syri i holluar me ujë
  • Një vend i bardhë në kornea tuaj
 • Problemet me frymëmarrjen ose gëlltitjen. Simptomat mund të përfshijnë:
 • Përhapja e efekteve të toksinës. † ‡
 • Reagimi alergjik.§
 • * Ky efekt anësor ndodhi kur Botox u përdor për të trajtuar blepharospazëm, i cili është i pakontrollueshëm. † Për të mësuar më shumë rreth këtij efekti anësor, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më poshtë. ‡ Botox ka një paralajmërim të boksit për rrezikun e këtij efekti anësor. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Për të mësuar më shumë, shihni seksionin "specifikat e efektit anësor" më poshtë. § Një reaksion alergjik është i mundur pas përdorimit të Botox. Por nuk është e qartë nëse ky efekt anësor ka ndodhur në provat klinike.

  Efektet anësore të Botox për migrenën

  Botox zakonisht përshkruhet për të ndihmuar në parandalimin e dhimbjeve të kokës të shkaktuara nga migrena kronike (afatgjata). Botox gjithashtu ka përdorime të tjera, të cilat përmblidhen në seksionin "Përmbledhje" në fillim të këtij artikulli. > Dhimbja, dhe skuqja ose zbardhja në vendet e injektimit. Efektet anësore që mund të jenë afatgjata përfshijnë:

  • Ulcerimin e kornesë (një lëndë e hapur në kornea tuaj, e cila është mbulimi i qartë mbi pjesën e përparme të syrit tuaj)
  • Mbajtja urinare (probleme në zbrazjen e fshikëzës tuaj)
  • përkeqësimi i çrregullimeve ekzistuese neurologjike
  • Pak ditë ose javë. >

   botox mund të shkaktojë disa efekte anësore. Këtu janë disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me efektet anësore të drogës dhe përgjigjet e tyre. Në përgjithësi, efektet anësore zgjasin disa ditë ose javë, më së shumti. Por, sa kohë efektet anësore të Botox ndryshojnë nga personi në person. Dhe efektet anësore gjithashtu mund të ndryshojnë në varësi të gjendjes që po përdorni Botox për të trajtuar. mjeku ose farmacist.

   A mund të shkaktojë botox ndonjë efekt anësor të trurit?

   Nëse mendoni se po përjetoni efekte anësore që po prekin trurin tuaj gjatë marrjes së Botox, telefononi mjekun tuaj. Ato mund të ndihmojnë në përcaktimin e shkakut, dhe trajtimin më të mirë për ju.

   A do të kem efekte anësore nëse ndaloj përdorimin e Botox? Por ndërsa sasia e ilaçit në trupin tuaj zvogëlohet, simptomat e gjendjes që po përdorni Botox për të trajtuar mund të zhvillohen. Ndonjëherë kjo mund të rezultojë që gjendja juaj të kthehet. Për shembull, simptomat kronike (afatgjata) të migrenës mund të përkeqësohen sesa ishin para trajtimit të Botox pasi të ndaloni ilaçin.

   Nëse keni pyetje në lidhje me ndalimin e Botox, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të diskutojnë se si ndalimi i trajtimit mund të ndikojë në gjendjen tuaj. /H3>

   Dhimbja e kokës është një efekt anësor i mundshëm i trajtimit Botox. Në provat klinike, dhimbja e kokës ishte më e zakonshme në mesin e njerëzve që përdorin Botox për të trajtuar: (Shtrëngimi i pavullnetshëm i muskujve të qafës)

  • Hyperhidrosis axillary (djersitje e tepërt e nënvlerësimit)

  çfarë mund të bëni

  nëse keni dhimbje koke që ju shqetësojnë Ose të shqetësohem ndërsa merr Botox, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të rekomandojnë mënyra që ju të menaxhoni këtë efekt anësor. Ose, ata mund të sugjerojnë të provoni një ilaç tjetër përveç Botox për gjendjen tuaj. Me mbajtjen e urinës, ju keni probleme të zbrazni plotësisht fshikëzën tuaj. Kjo mund të shkaktojë simptoma të tilla si:

  • Problemet e urinimit
  • Një ndjesi djegieje gjatë urinimit
  • Shpesh ndjeheni sikur duhet të urinoni

  Mbajtja urinare ishte më e zakonshme tek njerëzit që merrnin Botox për të trajtuar:

  • fshikëzën tepër aktive
  • Mospërmbajtja urinare që është shkaktuar nga një çrregullim neurologjik

  Njerëzit që marrin Botox për kushtet e mësipërme që kanë diabet ose sklerozë të shumëfishtë mund të jenë në rrezik më të lartë për mbajtjen e urinës. Javët e fillimit të trajtimit Botox, për të kontrolluar mbajtjen e urinës. Ata mund të vazhdojnë të monitorojnë vëllimin tuaj të urinës deri në 12 javë. Një kateter mund të përdoret përkohësisht për të ndihmuar në zbrazjen e fshikëzës tuaj derisa të mos përjetoni më mbajtje urinare. Ju mund të keni nevojë për një kateter të përkohshëm për të trajtuar këtë efekt anësor. Botox mund të mos jetë i duhuri për ju nëse e keni këtë gjendje, por mjeku juaj mund të rekomandojë trajtime të tjera. . I ftohti i zakonshëm është një shembull i këtij lloji të infeksionit. Në njerëzit që marrin Botox, këto infeksione janë zakonisht të buta.

 • hunda e rrjedhshme
 • Gërvishtja ose dhimbja e fytit Trajtoni:
  • Distonia e qafës së mitrës (shtrëngimi i pavullnetshëm i muskujve të qafës)
  • Spasticiteti (spazma e muskujve të pavullnetshëm)

  çfarë mund të bëni

  Nëse keni simptoma të një infeksioni të traktit të sipërm të frymëmarrjes, telefononi mjekun tuaj. Ata mund të rekomandojnë mënyra për të trajtuar këtë efekt anësor. Nuk ka të ngjarë që ju do të duhet të ndaloni marrjen e Botox për shkak të këtij efekti anësor. Ky efekt anësor mund të zhvillohet pavarësisht nga gjendja që po merrni Botox për të trajtuar. Në provat klinike, u raportua nga njerëzit që merrnin Botox për:

  • Hyperhidrosis axillary (djersitje e tepërt e nënvlerësimit)
  • migrena kronike (afatgjatë)
  • spasticiteti (spazma e muskujve të pavullnetshëm)
  • Distonia e qafës së mitrës (shtrëngimi i pavullnetshëm i muskujve të qafës)

  Kushte të tjera Përveç atyre të listuara më lart. injeksion, dhe mund të përfshijë:

  • dhimbje
  • butësi
  • skuqje ose njollë
  • mavijosje
  • gjakderdhje

  Për ju. Efektet e toksinës së drogës përhapen larg nga vendi i injektimit. Një paralajmërim i boksit është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Ai paralajmëron mjekët dhe pacientët për efektet e drogës që mund të jenë të rrezikshme. Botulizmi mund të ndodhë orë, ditë, apo edhe javë pas një injeksioni Botox. Simptomat mund të përfshijnë:

  • Lodhja (mungesa e energjisë)
  • Problemet me frymëmarrjen
  • Problem të folurit
  • Problemet e gëlltitjes
  • Eyelids që bie
  • Vizioni i dyfishtë
  • Zëri i ngathët
  • Humbja e kontrollit mbi fshikëzën tuaj
  • Dobësia e muskujve

  Në raste të rralla, botulizmi mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen ose gëlltitjen që është kërcënuese për jetën. Njerëzit të cilët tashmë kanë frymë ose probleme të gëlltitjes mund të jenë në rrezik më të lartë për këto simptoma të rënda. një injeksion Botox. Nëse mendoni se simptomat tuaja mund të jenë kërcënuese për jetën, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale. Por nuk është e qartë se sa shpesh ka ndodhur ky efekt anësor në provat klinike.

 • ënjtje nën lëkurën tuaj, në mënyrë tipike në buzët, qepallat, këmbët ose duart
 • ënjtjen e gojës, gjuhës ose fytit tuaj, gjë që mund ta bëjë të vështirë për të marrë frymë
 • çfarë mund të bëni

  Për simptoma të buta të një reaksioni alergjik, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Ata mund të rekomandojnë mënyra për të lehtësuar simptomat tuaja dhe të përcaktojnë nëse duhet të vazhdoni të merrni Botox. Por nëse https://harmoniqhealth.com/al/ simptomat tuaja janë serioze dhe mendoni se keni një urgjencë mjekësore, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale. Për të qenë të vetëdijshëm, duke përfshirë një paralajmërim të boksit.ay nga vendi i injektimit, në pjesë të tjera të trupit. Ky quhet botulizëm.

  Një paralajmërim i boksuar është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Ai paralajmëron mjekët dhe pacientët për efektet e drogës që mund të jenë të rrezikshme. Sigurisht që të bisedoni me mjekun tuaj për historinë tuaj të shëndetit para se të merrni Botox. Ky ilaç mund të mos jetë trajtimi i duhur për ju nëse keni kushte të caktuara mjekësore ose faktorë të tjerë që ndikojnë në shëndetin tuaj. Kushtet dhe faktorët

  Tags: No tags

  Comments are closed.